Om Kornby
Kornby er fællesskabet om vores dyrkning og de aktiviteter, vi arbejder med. Det omfatter markerne her på gården og markerne hos vores gode kolleger i nabolaget, der hjælper os med at producere korn til Kornby Mølle.
Om møllen
Det særlige ved denne mølle er, at den både indeholder stålvalser og stenkværn. Det giver mulighed for at male et større repertoire af mel. Vi maler ikke et stort lager, så vores mel er altid friskt.
Kornby er fællesskabet om vores dyrkning
og de aktiviteter, vi arbejder med.
Om Kornby
Jeg hedder Per Grupe, og jeg har drevet det økologiske landbrug på Mørdrupgård siden 1982, i alt 80 hektar. Gården ligger 30 km nord for København ved Buresø.
Kornby er fællesskabet om vores dyrkning og de aktiviteter, vi arbejder med. Det omfatter markerne her på gården og markerne hos vores gode kolleger i nabolaget, der hjælper os med at producere korn til Kornby Mølle. Men også møllen og markvandringerne, vores lille mellaboritorium, økologien og de kreative ideer, vi udvikler undervejs, er en del af Kornby.
Fra mark til brød
I over 30 år har jeg arbejdet med at finde korn, som er særlig velegnet at bage brød af, og som man kan dyrke økologisk.
Siden 2003 har jeg forædlet brødkorn. Vi har et lille forædlingsprogram, hvor vi vælger de sorter ud, vi gerne vil arbejde videre med. Hvert år tager jeg de kornaks ud, der virker mest lovende at udvikle. Derfor har jeg også rådighed over et lille laboratorium, hvor vi eksperimenterer med melets bagekvalitet.
Jeg har igennem alle årene været glad amatørbager. Min erfaring med brødbagning har skærpet min interesse for korn og mel af høj kvalitet, og det har hjulpet mig til at holde fokus på det vigtigste: at bage bedre brød.
Samarbejde, inspiration og udvikling
I alle årene har jeg arbejdet sammen med mange forskellige folk, der hver især har bidraget på talrige måder. Særligt planteforædlerne Anders Borgen og Hans Larsson og mølleren Ulf Karlsson er til stadig gensidig inspiration. Det daglige arbejde i marken og i møllen og den mere langsigtede udvikling af det gode brødkorn kræver også dygtige folk og godt samarbejde.
Kornby Mølle
I 2015 købte jeg min egen mølle. Det er opfyldelsen af en gammel drøm at kunne følge kornet hele vejen fra marken til det færdige mel.
Som bonde ved jeg, hvor kornet kommer fra, og jeg kender dets historie ude på marken. Har det for eksempel været en meget tør eller en særligt våd sommer? Når vi arbejder med kornet i møllen, kan vi tage hånd om, hvordan præcist dette års høst skal behandles. Og så kan vi understøtte de kvaliteter, vi gerne vil.
State-of-the-art container melmølle
Det særlige ved denne mølle er, at den både indeholder stålvalser og stenkværn. Det giver mulighed for at male et større repertoire af mel. Vi maler ikke et stort lager, så vores mel er altid så friskt som praktisk muligt.
Møllen er placeret i containere. Det er praktisk, fordi den kan flyttes, og samtidig giver det de bedste forudsætninger for at holde mølleriet rent og frit for skadedyr.
Inden i møllen
Først bliver kornet ført igennem grovriflede valser, der vrider det fra hinanden. Det får kliddet til at springe af i store flager, som kan renses helt eller delvis fra. Dernæst bliver det grovformalede korn malet på en stenkværn. Her bliver det revet fra hinanden, og det giver melet en særlig struktur, der blandt andet gør det godt til at optage vand. Undervejs i processen sigtes melet i en kombination af grove og finere sigter.
Processen giver os mulighed for at sammensætte mel i tre forskellige finheder:
1: Det helt fine mel næsten uden klid og kim. Dette mel har en mild smag, en lys farve og en let og luftig struktur med få fibre og ikke så mange vitaminer og mineraler. Selv hvedemel nr. 1 indeholder en lille smule kim og klid. Det er helt bevidst, fordi det er med til at sikre smagen af korn i brødet uden at gå på kompromis med bageevnen.
2: Det mellemfine mel, der indeholder noget klid og kim. Det har mere smag og er mørkere i farven, og det giver et mere rustikt brød.
3: Fuldkornsmelet. Her blandes det frasigtede klid og kim tilbage i melet. Det indeholder dermed alle kornets bestanddele og smager derfor kraftigt, har en mørk farve og et højt indhold af fibre, mineraler og vitaminer.